Potrzebujesz soli kłodawskiej? Odwiedź tę stronę
Substancją konieczną do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości posiada sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego powinno się wykorzystywać je do przygotowywania żywności?
Zalety soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak potraw. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nie więcej niż 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek regulujący utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo potrzebnych minerałów i pierwiastków, między innymi wapń, potas czy magnez, a przy tym nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, magnezu i cynku
Sól kłodawska natomiast to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i jest doskonałym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest cennym źródłem potasu, cynku czy wapnia, a więc składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie zatraca swoich cech i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]