Zamów kiszone warzywa.
Kiszone warzywa są tak silnie związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański rarytas, rzadko przygotowywany w innych regionach świata. Tymczasem kiszonki popularne są nie tylko na terenie Europy, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.
Kwaszonki – czyste zdrowie na naszym stole
Według historyków metoda konserwowania pokarmów przez ich przechowywanie w solance, w soli lub w zlewie z octu, wykorzystywana jest przez ludzi od przeszło 4 tysiące lat. Technika ta prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a w rejonie dawnej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niskie pH zawiesiny, w której jest on zanurzony, hamuje rozmnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Parę wieków temu była to świetna metoda, by przedłużyć czas zdatności do konsumpcji mięsa, ryb i warzyw nawet o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego wynikła tradycja produkowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o jesieni oraz zimie. Kiszonki od zarania swojej obecności znane są z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Zawierają one między innymi sporo witaminy C, dlatego żeglarze statków, które miały na pokładzie kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, w języku polskim kwaszonki warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt np z koniczyny czerwonej czy topinamburu.
Kiszonki w Polsce i na świecie
Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni zasadniczo w większości rejonów świata, również w USA i w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie jest zbytnio popularna. Tymczasem pickle są tam bodaj nadzwyczaj lubianym dodatkiem do burgerów, hot-dogów oraz sandwiczy. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraczki, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Ale to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. botwinkę, cebulę, a także owoce (np. śliwki).
Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im chrupkość i kwaśność. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się fundamentem albo ważnym dodatkiem do setek potraw regionalnych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, ponieważ zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w trakcie kwaszenia. Tym samym ogórek wyprodukowany wedle tradycyjnej polskiej receptury, miał odmienny smak niż ten wyprodukowany np. w Izraelu.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]