Tu znajdziesz kiszone ogórki.
W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej czy jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są zarówno pyszne, jak i zdrowe.
Jak podkręcić smak kiszonych ogórków
Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest nadzwyczaj proste. Stosuje się do tego drewniane beczki lub duże gliniane garnki, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Następnie pozostawia się pojemnik na minimum 14 dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia ogórków już po paru dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper i ząbki czosnku, jednak smak ogórków kwaszonych można podkręcić również innymi przyprawami, np. gorczycą, cząstkami marchwibądź liśćmi laurowymi. Oczywiście nie wszyscy mają czas czy pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada również piwnicę albo spiżarkę, w której może składować żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż musimy zrezygnować z ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy nabyć je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, tj. w woreczkach foliowych albo w pojemnikach, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.
Czy należy jeść kwaszone ogórki?
Od wieków powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na ludzki organizm. I to prawda, gdyż wraz z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które redukują pH jelit i korzystnie oddziaływają na ich florę, wspierając tym samym trawienie. Ale na tym nie koniec! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (to około 12 kilokalorii w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminę C, K1 i D, witaminy z grupy B oraz wiele składników odżywczych ważnych dla poprawnego działania organizmu, jak magnez, żelazo, wapń, selen i fosfor. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeśli nie przeszkadzają cierpkie smaki, nie trzeba wyrzucać go po zjedzeniu warzyw, tylko go wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, bo w czasie kwaszenia mikroelementy przedostają się częściowo do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem znaczna ilość soli.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]