Znajdź barszcz czerwony w butelce na artmankiszonki.pl.
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą podajemy zwykle podczas Wigilii bądź znaczących rodzinnych spotkań. W domach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako uzupełnienie do wielu potraw.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, ale też pyszna przekąska
Zdaje się, że barszcz czerwony to niezbyt trudna do przygotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo sycącym daniem. Jednakże właśnie jego kwaskowy, a jednocześnie trochę słodkawy aromat sprawia, że świetnie stapia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy zalewają nim uszka z mięsem, grzybami lub kapustą, inni preferują w nim jajo na twardo, kawałki kiełbasy i ziemniaki. Barszcz czerwony to nie tylko posiłek obiadowe, ale także pyszna przekąska albo kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy cudownie podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym farszem bądź chrupkiego krokieta z grzybami.
Wypada podkreślić, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, jeśli nie został zabielony śmietaną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, przez co rekomenduje się go anemikom. Tymczasem ze względu na to, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym często zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – kup albo zrób sam
Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz czerwony – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i w inny sposób przyprawia tę potrawę. Jedni kochają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, inni dodają do niego troszkę cukru, aby uwydatnić naturalną słodycz buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli przygotowuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym zawiera więcej istotnych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przygotowywać samemu, ale proces fermentacji trwa minimum siedem dni. Jeżeli jednak raptownie nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź online.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]